">KaLaU kItA iNgIn BeRjAya MaKa KiTa MesTi BeraNi MeNgUbAh KeBiASAan-KeBiASAan KiTa YaNg TiDak BeRmaNfAaT<"

JoM wAt KoKTeL...h@h@h@~~~


Terbaca blog ntah sapa org nie..ku pun xkenaltpi suka entry yg dia crita..haha..psal wat koktel la...gue kan suka mkn koktel dats y nak blaja wat...tgok2 owner blog nie crita cara wat koktel..so gue copy la n paste kat blog gue tuk kegunaan gue pada msa akan dtg...AWAK~~AWAK~~sy copy yerrr...yer..yer..cara awk crita pon gue suka..cumil smcm jer...so sy copy sumenya...hehehe...k lets check it out~~~~
haa…jangan nak duk pelik-pelik dengan nama resepi ni. My Cinta pun duk tanya aku..pejadahnya Koktel jimat Ekon ni. diakhir entry daku ceritakan yer. tapi skarang ni daku nak cerita pasal resepi yang daku buat 2 hari lepas. hamek ko…2 hari lepas baru nak hupdet ni ha. busy ke hape nopa ni. kuikuikui…
kali ni semua bantai ada gambar. siap-bahan-bahan ada gambar. mau tidak sikit je bahan die. hohoho…
Bahan-bahannya :
Sumijelly satu paket kecik. Kalau besar banyak nanti woit.
Yogurt. apa-apa perisa, tapi aku prefer strawberry. =)
Susu Cair. Ikut korang la nak brand ape. aku pilih murah jerk! 
Tropical Fruit Cocktail.
Di Melayukan dengan ringkas, Koktel buah-buahan. diulang, ikut korang nak brand ape.
Cara-caranya :
Buka tin koktel, masuk dalam satu bekas. (jug atau mangkuk)
Kemudian, masukkan sumijelly. aku potong sumijelly tu jadi dua. sebab tu nampak banyak. nak bagi banyak potong tiga. wakaka..

pastu aku masuk susu cair. Satu tin kasi abis.
last masuk Yogurt. yang ni pun aku balun kasi abis.
TAPI, aku CADANGKAN, Yogurt tu korang buh separuh jerk. sebab efeknya, kalau kroang tak abis makan pada hari tersebut dan nak simpan sampai esok, nanti ia akan menyedut segala cecair…err…koktel tu jadi pekat la. so mcm tak best. jadi buh separuh jerk. so dia takdela pekat nanti. paham tak?
Dah siap………..
Pastu sila simpan dalam peti sejuk. maknanya kalau nak buat buka puasa, sila buat awal supaya korang leh simpan dalam peti sejuk okey. pada yang tak puasa, korang boleh la makan time tu terus tapi tak sedap la sebab tak sejuk. =P
okey, cerita pasal nama resepi ini. Aku amik dari kakak ipar aku. dia pun tak cakap apa nama koktel ni. aku pun takde title nak bagi. jadinya aku bagila Koktel jimat Ekon. kenapa? sebab semua barang-barang ni aku beli kat econsave. hahahaha….jimat ekon aper…..gue petik dari http://sekilass.com/2010/08/17/resepi-koktel-jimat-ekon-dessert/
Hah Bestkan dia crita...huhu..so pasni bley la wat tuk diri sndiri, tuk family, kwn2 n abe yg tersyg...wah getuuu!!! So..wat r u waiting for~~selamat mencuba!!!!

1 comment:

kaTasiButterPrawn said...

baru plak ku tau taw bwat k0ktel tambah y0gurt..m0 test juak ni..

Related Posts with Thumbnails